Beweging is over het algemeen goed om klachten in het lichaam te voorkomen. Jong en oud kunnen op hun eigen niveau in beweging blijven of sporten. Blessures kunnen echter tijdens het sporten plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een verrekking van koude spieren, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan door het gebruik van verkeerde materialen (zoals schoenen of racket). Sommige activiteiten zijn blessuregevoeliger dan andere. Dit is in het bijzonder afhankelijk van:
- De houding waarin men bezig is
- De snelheid waarmee iets gebeurt
- De coördinatie
- De gebruikte materialen
- Het contact met anderen 

Oorzaken
Om goed te kunnen functioneren met sport en andere activiteiten is het van belang dat het lichaam optimaal functioneert. Dit geldt voor de beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam, maar ook de aansturing van de spieren is van groot belang. Het functioneren van het zenuwstelsel wordt sterk beïnvloed door het functioneren van de wervelkolom. Als een spier niet goed wordt aangestuurd omdat een wervelblokkade het zenuwstelsel negatief beïnvloed dan kan deze spier niet zo snel reageren als zou moeten. Dit leidt vaak tot blessures.

Hoe kan de chiropractor u helpen?
De meeste sportspecifieke klachten kunnen goed door de chiropractor behandeld worden. Het belangrijkste in de behandeling is natuurlijk het achterhalen van de oorzaak van de klacht. Uiteraard wordt ook ingegaan op oorzaken die door eventueel verkeerde materialen veroorzaakt zijn.
Het optimaal functioneren van de wervelkolom is essentieel voor het voorkomen van blessures. Chiropractoren worden echter ook opgeleid in het behandelen van klachten aan andere gewrichten. Zo worden bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen in de enkels als gevolg van een verstuiking en bewegingsbeperkingen in de schouders tengevolge van schouderontstekingen vaak met goed resultaat door chiropractoren behandeld.

Terug

Je goed voelen in een gezond lichaam
Lid worden